Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Hvis barnet bliver syg

Sygdom er en naturlig del af livet, særligt hos små børn. Derfor kan det naturligvis også ske, at sygdom opstår, mens børnene er i dagtilbuddet. Hvis det sker, vil medarbejdere i dagtilbuddet yde omsorg og passe på barnet, indtil forældre eller andre pårørende er blevet kontaktet og kan hente barnet. Dette skal ske så hurtigt som muligt af hensyn til det enkelte barn, men også for at stoppe udbredelsen af smitte. 

Vi følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger 

  

Det kan være svært at skelne mellem, hvornår et barn er rask nok til at være i dagtilbud, og hvornår barnet er så sygt, at det skal være hjemme. Særligt fordi børn godt kan være friske nok til at lege derhjemme, men kan have svært ved at indgå i hverdagen i et dagtilbud. I forbindelse med mistanke om sygdom hos barnet, ser medarbejderne efter følgende:

  • Almene symptomer - Kan barnet deltage i en almindelig hverdag? 

  • Specifikke symptomer – for eksempel udslæt 

  • Feber 

Derfor er det heller ikke altid nødvendigt for medarbejderne at tage barnets temperatur for at konstatere, at barnet ikke bør være i dagtilbuddet. I særlige tilfælde, for eksempel hvis børn har tendens til feberkramper, kan det dog være nødvendigt at tage barnets temperatur. Dette vil ske med øretermometer eller lignende. Hvis vi oplever, at et barn har det skidt, så kontakter vi forældre med det samme, så vi sammen kan vurdere om barnet er sygt eller om der er andre forklaringer på, at barnet ikke er så frisk (for eksempel manglende søvn om natten). 

dagtilbud igen   

Hvis et barn ikke er helt rask, så er der nedsat modstandskraft og dermed større risiko for, at barnet får komplikationer eller anden sygdom. Derfor er det vigtigt, at barnet har mulighed for at komme sig helt og kan indgå i hverdagen, når de kommer tilbage, samt at der ikke kan ske smitte mere (dette kan dog være forskelligt fra sygdom til sygdom). Derfor vil vi gå i dialog med jer, hvis vi oplever, at et barn bliver afleveret meget hurtigt efter et sygdomsforløb. Dette er især vigtigt ved for eksempel opkast og diarre samt snot, da det kan smitte voldsomt. 

Lægebesøg   

Dagtilbuddet kan generelt ikke stille krav til forældre om foretagelse af diagnostiske undersøgelser. Det kan dog forekomme i særlige situationer, men kun i samarbejde med embedslægen. 

Det kan dog være hensigtsmæssigt i nogle tilfælde (for eksempel ved flere tilfælde af diarre), at forældre kontakter lægen ift. en diagnose. 

Brækkede lemmer eller anden fysisk skade 

Hvis et barn har brækket et ben eller har anden fysisk skade, så vil et eventuelt fremmøde i dagtilbuddet blive aftalt i dialog mellem pædagogisk teamleder og forældre. 

Link til info om typiske børnesygdomme  

Der findes mange smitsomme sygdomme, der særligt rammer børn og der kan være forskel på, hvornår barnet må komme i institution igen. Derfor kan det være relevant at orientere sig i Smitsomme sygdomme hos børn og unge - Sundhedsstyrelsen, hvor de mest almindelige sygdomme beskrives med inkubationstid, symptomer og angivelse af, hvornår barnet må komme i institution igen.